Pai daging berkeju






Pie crust

Ingredients for one double-crust 9 inch or 10 inch pie: @7 small mini pie
2 1/2 cups all purpose flour
1 teaspoon salt
2 Tablespoons sugar
3/4 cup (a stick and a half) unsalted butter, chilled, cut into 1/4 inch cubes
1/2 cup of all-vegetable shortening (8 Tbsp)
6-8 Tablespoons ice water

~~campur semua kecuali air..bila dah jadi macam serbuk roti baru campur air batu.uli jadi betuk doh dan tekan kat bekas pie tu...bakar jap hingga kekuningan.keluarkan dari oven

Inti:
1 tbsp mentega atau majerin
*1 bungkus ramlee daging kisar
4 biji kentang( sue pakai kentang Usa?holand pon boleh)
*sedikit lada hitam kasar
1 tsp serbuk cili kasar
*1 tsp serbuk tarragon/oregano habis tu jer ader
*garam secukupnya
1 biji bawang besar cincang
2 cawan air
*yang bertanda *..gaul sekali sebelum tumis

***1/2 cawan keju mozarella (untuk tabur atas inti)

Bahan C
telur 4 biji
1/2 cawan krim masakan

campurkan ya

tumis bawang dengan sedikit mentega/majerin hingga kekuningan.masuk daging kisar dan masukkan kentang dipotong dadu.tumis seketika dalam 10 minutes(daging agak garing) pastu masuk air. biar kentang masak dan tutpm api ketepikan sejukkan.


cara buat..

masukkan inti dalam pie crust (7 biji) taburkan mozarella atas inti ..curahkan bahan C 3/4 kedalam setiap pie tu tutup dengan baki doh (hias bunga kecil)..gliss skit ngan kuining telur dan bakar hingga kekuningan/masak suhu 160 C

No comments:

Post a Comment