Sarapan Dengan Roti Paratha

Emmm aku memang gemar makan roti paratha.. kat kedai mamak memang tak jual. Aku pun tak tahu sebab apa tak jual. Yang ada roti canai, capati, tosei dan roti nan. Tapi roti paratha tak pernah nampak pun. Tapi kalau pi pasaraya...freeze nya kita akan jumpa roti paratha ini. Rasanya memang sedap. Tapi kali nie buat sendiri kat rumah...lihatlah hasilnya. Kalau kat kedai lebih kurang 5 roti = RM4.00. Tapi buat sendiri dapat 21 keping paratha. Memang berbaloi...

Jom kongsi resepi mudah aku nie...

Bahan-bahanya adalah :
Tepung gandum 2 cawan.
Bawang besar 5 labu
Kentang sebiji.
Garam secukup rasa
Minyak
Daun bawang ala kadar.

Cara-cara
1. Uli tepung dengan air secukupnya, titiskan minyak pada permukaan doh ketika menguli.
2. Campurkan doh dengan bawang yang telah dipotong halus, kentang rebus, garam dan daun bawang yang telah dipotong halus. Uli doh.
3. Timbang doh 50g dah buatkan doh kecil.

Taburkan sedikit tepung ketika membuat doh kecil di atas. Rehatkan 15 minit selepas tu lenyekkan dia. Masukkan dalam plastik.
Paratha siap sedia di goreng atau disimpang di dalam peti ais untuk sarapan....emmmmphhh..

No comments:

Post a Comment