Swissroll Coklat

Hari ni sue cuba resepi dari maklang Azie….huhuhuhu…lembutnya swissroll coklat…ini kali kedua sue buat….semalam buat satu jer….tapi hari ni buat 2 roll sbb anak2 sue suka…sue mintak ngan maklang Azie nak publish kat blog sue….hehehehe….mak kacih maklang…resepi asal daripada APEK….pastu sue lak…ape2 pun resepi nih lembut dan sedap…..tak rugi cuba….

SWISS ROLL BATIK COKLAT (loyang 8 x 11 inci)
(sue pakai 10x10 inci…nie jer loyang yang ader)
(Malas nak taip…copy paste jer.ampun maklang)

Bahan-bahan :
3 biji telur B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar ovallete
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 sudu besar tepung dan gantikan 1 1/2 sb dengan koko powder (jadikan jumlah tepung + koko = 1.5 oz shj)
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :
- Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) ...ketepikan.
- Masukkan mentega cair menggunakan spatula or whisker aje, kemudian kaup balikkan biar adunan rata.
- Ambil skit adunan coklat (utk wat design) dicampur dengan choc. emulco..dan msk dlm piping bag.
- Tuangkan adunan selebihnya dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi(…hehehe sue guna sudu…jer) - Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 12 minit, api atas dan bawah.sue pakai oven brand buterfly....kekadang depend pada oven....yer...



- Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan.
- Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing.
- Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.
- Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream selama 2jam.(huhuu tak sempat tunggu 2 jam mak lang….anak dah mintak…..)

walahhhh....ready for sale....hihihih...

No comments:

Post a Comment