Sambutan Hari Lahir Kakitangan INPENS

24 November 2009, INPENS telah membuat sambutan harilahir kepada kakitangannya. Inilah hasil kerja Kek Carrot dengan cream cheese, di atas dianyami strawberry coklat kegemaran siti ... emmm nampak je kecik kan.. sebenarnya inilah kali pertama guna loyang yang besar.. sebesar oven la besarnya... berat kek dekat 5 kg tau!!!!...

Aaaaa...malas nak update blog

huhuhu..naper sejak dua menjak nih sue malas betul nak update blog..kerja opis bertimbun aaa..pastu Bos lak accident ... meh...lagi la banyak kerja...so tempahan pun banyak pun tak terbuat..asyik bertangguh...nak snap gambar2 tempahan pun tak sempat...nanti ader masa..sue upload...

tengah2 boring..member sue hantar satu vid yang rasa2nya kelakar giler...buat hilang tension...katanya okay..enjoyla yer...


Kek Coklat Hilton PJ

Kotak kek sambutan 25 tahun Hilton Petaling Jaya
Kek coklat yang dipromosikan. Harga asal RM60 - 1 kg. Harga promosi RM30.00 je... ramai staff INPENS yang beli.

Aneka Kek Lapis Sarawak


Gambar aneka kek lapis Sarawak di jamu di rumah mak saya di Gedangsa masa time raya. Nampak sedap dan cantik bila digabungkan dengan pelbagai jenis kek. Cepat je habis hahahahaha. Mak saya kata nak kasi orang makan kena bagi yang sedap. Kek lapis biasa RM70.00. Saiz 8 x 8.

Moist Cake

Moist cake adalah kek yang paling digemari oleh anak-anak, rakan-rakan, keluarga dan sedara. Masa raya tu bawa 3 moist cake, malam raya dah habis 2 biji then pagi tu habis lagi satu biji. Mereka kata emmmmmmmmphhhh sedap sangat. Tak pernah rasa moist cake yang sesedap ini. Saya kata ini speselnya resepi hahahahahahha....
Moist cake seperti gambar di atas RM15 je. Mampu milik. Tapi yang saiz sederhana biasanya kami jual RM50.00. Masa hari raya Pn. Solehah telah beli sebiji untuk dibawa ke Kedah. Beliau kata suami dia kata "sedap". Kalau suami saya kata sedap maknanya memang sedap katanya, sebab kalau tak sedap suami dia kata tak sedap. Terima kasih Pn. Solihah.

Hamper Raya 2009


Hamper raya 2009. Ini di order oleh azinawati, Segi Training College, Pulau Indah. Dia tempah 3 untuk kengkawan katanya. Simple RM50.00 je. Thankz azie

Promosi Raya Aidil Fitri 2009

Tahun nie Sue cuti untuk buat kek yang banyak...sebab dah tujuh (7) tahun kurang beramal waktu bulan puasa...tahun nie tempahan diambil hanya kepada regular customer.... bukan buat promosi seperti yang tahun-tahun sudah...kalau tidak..sebulan sebelum puasa barang-barang memasak dah penuh untuk memenuhi permintaan ramai....Tahun nie Sue jual yang ini sahaja :
1. Biskut Coklat Ros - 1 bekas RM23.00
2. Biskut Kelapa - 1 bekas RM23.00.
3, Biskut Coklat Oat - 1 bekas RM23.00
5. Biskut Tat Nenas - 1 bekas RM20.00
6. Kek Coklat Moist - 1 kek anggaran 600g - RM15.00 je
7. Kek Lapis Sisik Ikan - RM90.00

Untuk tempahan lain..emppphhh boleh dirunding kepada customer tetap sahaja.

Biskut Coklat Ros

Biskut nie kita buat atas permintaan sahaja.. satu balang RM25.00 je...rasanya.. emphhh sedap... dalamnya biskut nestum..
Inilah rupa dari dekat...

Moist chocolate Cake

Moist Chocolate Cake saiz 9" berat dalam 1.5kg...including decoration (request simple design) only RM50 for HARI Raya Aidil Fitri 2009...PROMOSI...!!!!! thank u for order Fiza...

kek untuk majlis jiran-kawan Taman Meru Aman

sue buat majlis untuk kekawan sbb sue sekeluarga akan berpindah rumah....untuk manghargai..semangat kekawan.....sue sediakan beberapa juadah untuk majlis nie....sue buat kek devil moist cake with strawberry....comot jer ....nak buat cepat....
nie lak moist carrot cake.....untuk abiskan stok coklat dan strawberry...inilah hasil kek sue...

sesiapa nak order kek ni saiz 9" berat dalam lingkungan 1.5 kg termasuk decoration...

Carrot Cake moist RM 65
Devil Moist Chocolate Cake RM 70

HAPPY BIRTHDAY KAKAK MASHITAH

happy birthday kakak Mashitah.....anak sue yang sulung.....kak request nak deco sendiri kek barbie....heheeh malas nak letak colour...just putih.....hehehe..dah penat deco...kakak belasah jer picit nozzel....tak per lah...sekurang2nya nak cuba..tak salah kan....
cupcake theme disney princess....buat 24 biji hantar sekolah...pastu buat 12 biji kasi kawan2 baiknyer jer...
anak sue yang no 2..kek2 ni dia dah tak heran dah.....aina makan sate jer kek tak nak...jemu kot....
sofiah pon nak makan sate......heheheheh.....

Carrot Cheese Cake








untuk kek ni sebenarnya request dari hubby nak makan carrot kek sbb aritubuat carrot cake untuk aisyah sue tak buat lebih....cium bau jer lebih....huhu dengan sedih hubby pun mintak buat untuk aniversarry kami yang ke -8......pastu dia pun bawak cikit kat opis...so rasa2...kasila sikit kat sorang ustaz nih...komen ustaz mat saha kata boleh bukak kedai..ma cih... (heheehehee....dah bukak kedai dalam internet )....apapun doakankan kami kekal bahagia dia akhir hayat ...aminnn...

untuk cake ni...Carrot Cake saiz 9' harga RM 65

Biskut Coklat Oat Crunchy

Resepi biskut nie kita ambik daripada majalah Rasa, Sifu Chef Jasni, rasanya emmmmphhh sedap...
Kepada yang berminat merasai yang sedap dan berbaloi dengan harga cubalah rasa, satu balang seperti di atas harganya RM25 je.

Birthday cake to Aisyah UNISEL

HAPPY BIRTHDAY TO AINA, AIMAN DAN NISA
makasih Aisyah mengorder kek birthday untuk anak, anak buah dan adiknya sekali.... 3 in 1.... meriahnya...
untuk kek 2 tingkat ni....Aisyah request Carrot cake dan Chocolate Moist Cake....(garden+picnic theme.. carrot cake saiz 6" dan chocolate moist cake 9"

berat kek nie cume 3.2kg berharga RM180.00...

okey aisyah..makacih bebanyak k....

Sample tart untuk dilla (Tesco Setia Alam)


yang ni pelanggan tetap tart nenas sue...tak raya pun dia order.....dah 2 dua tahun mintak sample untuk jualan..hehehe..tahun ni baru sempat memandangkan...hubby nak beli mesin buat tart....hehehe..berikutan permintaan tart yang agak luarbiasa tahun nih....

cup cake orange glaze..


nie order dari member sepejabat untuk makan2 kat opis...(langsung depa tak bagi kat cik man..)...order sendiri la cik man..malu plak....(hehehehe...watie provoke cik man)....

watie order tak nak ada krim......watie request..letak lemon glaze ...filing custard lemon...

watie ni ni minat sangat ngan buah limau..lemon....aper segala juadah berlimau dan berlemon habis dibedal....hehehehe...makasih yer watie....
.

Chocolate Brownies yummy yummy...

dalam kesibukan kerja...sempat lagi mengambil order dari boss aku cik man... kali ni sajer nak test power brownies sue...heheehe...dah teliur laaaa....cik Man sbb ari tu sue bawak brownies kat opis tapi habis dibelasah opis boy....heheheh..sodap.....kata cik Man huhuuh..tak dak bini nak suruh buat....beli jer.....(bos sue ni single lagi aaa....).......


harga ..RM 25.00 tak termasuk penghantaran
saiz brownies 10"x10"x1.5"
topping....chunk ground nuts, almond, chocolate rice atau thousand chocolate rice

heheheh...bos sue dapat makan 2 potong jer...minggu depan cik Man order satu lagi...kali ni dia pesan yang letak cheese lak....aper pun makacih yer cik man....

how to make figurine-Patrick Star

kali ni sue nak konsgi bersama nak buat patrick star....anak sue yang no 2 tu...suka sangat ngan si patrik...nih..budak2....so sesekali mamanya cuba lak.....fondant berwarna yang diperlukan ialah pink,hijau, hitam dan putih....sue guna STAR cutter cookies saiz S (100 cookies cutter-wilton)buat bulat macam bola kemudian press star cutter pada fondant...biar gemuk sikit bahagian tengah..patrick tu buncit aaaaaa.....bentukan seperti dibawahpastu pakaikan seluar patrik yer.....hehehehehe

letakan mata.....dan juga mulut.....


traaata...taaaaaaaaaa...jeng..inilah Patrick Star...versi sue..muhahaha...selamat mencuba....



Swissroll Coklat

Hari ni sue cuba resepi dari maklang Azie….huhuhuhu…lembutnya swissroll coklat…ini kali kedua sue buat….semalam buat satu jer….tapi hari ni buat 2 roll sbb anak2 sue suka…sue mintak ngan maklang Azie nak publish kat blog sue….hehehehe….mak kacih maklang…resepi asal daripada APEK….pastu sue lak…ape2 pun resepi nih lembut dan sedap…..tak rugi cuba….

SWISS ROLL BATIK COKLAT (loyang 8 x 11 inci)
(sue pakai 10x10 inci…nie jer loyang yang ader)
(Malas nak taip…copy paste jer.ampun maklang)

Bahan-bahan :
3 biji telur B
2 oz gula castor
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu besar ovallete
1.5 oz tepung gandum, keluarkan 1 1/2 sudu besar tepung dan gantikan 1 1/2 sb dengan koko powder (jadikan jumlah tepung + koko = 1.5 oz shj)
1/2 sudu besar susu tepung
2 oz mentega cair
butter icing secukupnya

Kaedah penyediaan :
- Telur, gula, ovallete, baking powder, esen vanilla, tepung gandum dan susu tepung dipukul dengan kelajuan maksima sehingga gebu (5-7minit) ...ketepikan.
- Masukkan mentega cair menggunakan spatula or whisker aje, kemudian kaup balikkan biar adunan rata.
- Ambil skit adunan coklat (utk wat design) dicampur dengan choc. emulco..dan msk dlm piping bag.
- Tuangkan adunan selebihnya dalam loyang kemudian ratakan permukaannya.
- Paipkan adunan coklat tadi di atas adunan yg diratakan dlm loyang
- Lorekkan/corakkan dgn menggunakan lidi(…hehehe sue guna sudu…jer) - Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170 C selama 12 minit, api atas dan bawah.sue pakai oven brand buterfly....kekadang depend pada oven....yer...



- Apabila kek sudah masak, keluarkan dari oven ke atas redai. Biarkan sejuk. Letakkan sekeping kertas di atas bahagian yang berlorek kemudian terbalikkan.
- Keluarkan kertas alas semasa membakar. Sapu permukaan dengan butter icing.
- Gulung kek tadi perlahan-lahan dan cermat.
- Balutkan dengan cling film dan simpankan di dalam peti ais untuk mengentalkan buttercream selama 2jam.(huhuu tak sempat tunggu 2 jam mak lang….anak dah mintak…..)

walahhhh....ready for sale....hihihih...

How to make figurine- bumble bee

baru2 ni teruja sangat tengok kek2 figurine...yang comel dan cute...jadi jelajahlah internet....nak belajar buat nih..tak der lak cikgu...kat malaysia nih yang ajar buat figurine...jadi belek2 la email dan korek dari rakan rakan ...
first warnakan fondant kepada 3 ...hitam kuning dan putih...

timbang kuning 11 gm....bentukkan seperti diatas...(pastikan tangan disapu sedikit shortening bagi mengelakan melekat..)
ambik sedikit hitam canaikan....

potong seperti garis kecil sebanyak 3 baris.


lilitkan jalur hitam..jarak kuning...hitam...

ambil sedikit fondant putih...bulatkan...

tekan gengam ibu jari...seperti diatas..

bentukan hujung ...meruncing..macam kelopak rose...

lekatkan pada badan seperti diatas...jangan lupa letak mata...ya....rabun karang lebah ni...
walah......dah jadik...terima kasih pada hubby kasi sokongan..heheheh dia buat satu lebah ni...TQ....