BUBUR LAMBUK PERIUK BESAR

Ramai orang nak buat bubur lambuk saiz besar tapi tak confident. Apa kata cuba resepi ini. Resepi ni diolah oleh saya sendiri dengan berdasarkan resepi di Internet dan juga makcik-makcik di INPENS. Lepas tu doa pada Allah agar bubur jadi sedap...... :)

Resepi ini boleh dimakan oleh pelbagai bangsa kerana tidak ada daging. Tapi kalau nak sedap letak daging nak lagi sedap tulang gearbox...perrrggh...

Resepi :
1. Beras 15 kg (Bagi periuk yang tidak berapa besar 10-12kg memadai)
2. Bawang besar 2kg
3. Bawang putih 1/2 kg
4. Halia 200 g
5. Ayam 6 ekor
6. Udang kering 1 kg
7. Udang sederhana 5 kg (kalau letak daging tak perlu letak udang nie)
7. 20 helai daun pandan
8. Minyak Masak 3 kg
9. Ghee 1 tin kecil.
10. 8 kg santan
11. Rempah ratus - Kayu manis, halba, bunga cengkih, bunga lawang, jintan putih, pelaga
12. 200g g serbuk lada hitam
13. Garam secukup rasa
14. 5 batang serai
15. 1 kg daun bawang
16. 1 kg daun sup
17. 1 kg lobak
18. 6 stok ayam (kalau daging tak perlu letak stok ayam)
19. 7 sup bunjut
20. Bawang goreng.

Bajet buat bubur nie RM500, ianya agak mewah memandangkan diletak ghee, udang, santan yang banyak. Tapi kalau nak kurangkan bajet kurangkanlah bahannya yea.

Persediaan
1. Asingkan daging ayam daripada tulangnya.
pengasingan daging ayam sedang dijalankan

2. Potong lobak
3. Potong Daun Sup
4. Potong Daun Bawang
5. Bersihkan serai dan basuh.
6. Blend udang
7. Blend bawang besar ( toskan)
8. Blend bawang putih(toskan)
9. Blend halia(toskan)

Masak 1
1. Mula-mula basuh beras, toskan.
2. Masukkan air dalam periuk besar dan pasang api.
3. Bila air telah mendidih masukkan beras sambil kacau.
4. Masukkan daging ayam.
5. Masukkan garam secukup rasa.


Masak 2
1. Panaskan minyak bersama ghee.
2. Masukkan bawang besar, bawang putih.
3. Bila bau aroma dah keluar dan warna kekuningan masukkan rempah ratus dan sup bunjut.
4. Bila dah garing masukkan tulang ayam.
5. Bila tulang ayam dah masak, masukkan halia, udang kering, udang dan daun pandan.
- tulang ayam perlu diasingkan sebelum dimasukkan dalam periuk bubur.Maknanya tak perlu letak tulang ayam dalam bubur. Tapi kalau nak masuk juga its ok.
6. Agak2lah yea....kalau dah ok baru masukkan bahan tumis ke dalam periuk yang telah berisi beras, time nie beras dah jadi bubur da)
- masukkan lebihan air bawang besar, bawang putih dan halia ke dalam periuk.
7. Masukkan santan.
ketua chef bubur lambuk kononnya - baju merah :)

8. Masukkan serbuk lada hitam dalam air panas dan bancuh.
9. Masukkan serbuk lada hitam yang telah dibancuh ke dalam periuk tadi.
10. Test la ... ada rasa garam ke tak. Kalau tak cukup tambah lagi.

11. Bila dah siap...hidangla .... taburkan daun bawang dan daun sup kat atasnya.
12. Taburkan bawang goreng
13. Siap untuk dihidang dan dimakan.


dah dihidang.....

No comments:

Post a Comment