Tepung Pelita

Semalalam dah bercita-cita nak buat kuih melayu..angan -anan tinnggi nak try kuih talam...(tak pernah buat pon sbb tak suka kukus mengukus nie)..tapi dah tengok post member Facebook~ Siti halimaton...jeles jelesssssss ...kuih talam penut butter dia cantikkk..(terpikir bile lagi nak buat kuih talam nie sbb hubby pon suka makan tahu kuih moden jer =))...setelah berbalas comment kat Facebook dapat gak sumber nak buat kuih talam..AHAHAHAH tapi nukan kuih Talam yang nak buat hiihihi nampak tepung pelita..alahai feveret tuuuuu....


Resepi asal dari Yatie
Johor Bahru, Malaysia

Tepung pelita

Bahan A
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dikisar
pewarna hijau atau esen pandan
1 sudu kecil air kapur
Cara-cara
Tepung beras( yg 1 cwn), air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati.
Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat, guna api sederhana ya.
Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
Bahan B
4 sudu besar tepung beras(rata)
4 cawan santan
sedikit garam
Cara-cara
Sementara itu satukan santan, tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan. Setelah sejuk bolehlah di makan.





sedapppp..sejukkk kat tekak~~Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment