Semalam buat Roti Croissant..tapi..ummm over proof lak .... erpaksa ler bako gak...(Resepi Croisant nanti Sue upload~~renyah skit buat roti tu lagipun masa buat Croissant hubby bawak camera gi opis~~~so tak der la step by step nak tunjuk kat sini
Untuk resepi nie Sue amik dari dari Blog
http://teratakdhia.blogspot.com/2010/11/puding-roti-butterscotch.html
resepi tuan punyer asal resepi nie dari blog nie
http://firzarafairyland.blogspot.com/2010/10/nak-resipi-butterscoth-bread-pudding.html
so click kat dua link nie untuk resepi asal sebab Sue ubah beberapa bahan seperti croisant dsb
bahan utama:A
4 Croissant ( diceraikan dipotong dsb)
1 tin susu sejat( sue tambah 1/2 cawan lagi kasi cair^^)
Bahan A campur dalam satu bekas biar selama 20 minit
Bahan B;
2 biji telur
3 sudu gula kasar
1 sudu tepung kastard
1tsp esen vanila
1 sudu buter (dicairkan)
Sue campukan semua bahan B gaulkan biar gula larut..Pastu gaul ngan Bahan A
Sue guna bekas saiz 7x7 so nampak tinggi sikit Bakar suhu 170 (atas bawah) selama 45 minit.
untuk sos Sue pakai 100% resepi asal
1 tin susu sejat
2 sudu kastard
1tsp esen vanila
campur semua bahan nie..masak sekejap jer api sederharna bagi pekat jer (sepekat sos cili jer ^^).removed from heat dah boleh serve kat puding tu....
jom makan^^
No comments:
Post a Comment