Meroti lagi ^^

Buttermilk Oats Chocolate chips Marshmallow Cookies



 bahan A
1/2 cawan gula perang
1 cawan butter ~~ saya guna majerin sbb nak diet hehehehe (boleh pakai ker fakta tu^^)

bahan B
1 cawan setengah tepung gandum
1/2  rolled oat kisar (tak kisar pon tak per--tapi saya suka kisar kasi biskut nie chewwy giteww)
1/2 cawan  badam kisar
1/2 cawan chips coklat
3/4 cawan  marshmellowwwwww potong kecil kecil tau besar chips coklat
1/2 tsp emplex atau 15gm tepung jagung
1tsp buttermilk esen

Cara buat;

kacau.bahan A agak agak sekata jer..pastu masukkan bahan B.. senang jer kan^^
bulatkan kecil kecil dan jarakan sbb nanti dia kembang.bakar suhu 170 C selama 2o minutes atau 
masak.

tips*** sue letak marshmeloow besau -besau abis berlubang biskut..sbb tu Sue suruh potong kecil-kecil yer .kalau boleh sejukan marshmellow tu dulu baru cantik..tak ler macam roper biskut Sue huhuhuh



Sweet buns resepi dari Pakar Roti cayallllahhh ^^

Dua hari lepas buat roti..seperti biasa bab nak mix bahan Sue panggil suami  yer kikikiki...dah siap bahan-bahan ..panggil ler laling i buat..bab menguli roti  Sue punyer kerjer la..kalau dia bulatkan jadi leper so semua la kena buat.




nak resepi..hihihi resepi nie Sue beli tau..tak leh share kat sini..hakcipta terpelihara..kalau nak beli click kat sini link
http://www.pakarrotisweetbun.com/

nak lagi yang percuma bolehhhhh ~banyak sangat link umm nak share ..senang cerita kena pakai pak Google search ajer sweet buns okies^^

okies Selamat mencuba^^

Resepi; Puding Kastard Coklat Marble

Salam hari minngu.^^

masih ingat tak respi dulu  ..hahah puding marble tak letak gula...camno leh tersalah resepi~~sakit perut punyer hal..Nie selongkar PC lamer nak buat balik..alih alik memang tak der gula ponn ...camner boleh boh gula pulak..mesti salah tengok resepi ari tue...=S...nie selongkar balik folder lame sbb guest dari member nak buat puding nie

Resepi mudah jer..tapi tolong pakai coklat kualiti..kalau nak rasasedap laa..kalau bajet pakai jer coklat compoun.

Bahan-bahan;

A:

20gm agar-agar
1800 ml air

B
1 tin kecil susu pekat manis

C
1** cawan air
4** tbsp @sudu besar bunbung tepung kastard
1 tbsp butter

** larutkan dulu yer


D
200gm coklat masakan (potong kecil-kecil tau)

Cara buat:

masuk air dan agar-agar dalam satu periuk panaskan dan biar agar-agar larut.

dah larut ..masuk susu pekat manis .kacau rata kemudian masukkan bancuhan kastard..kacau sebati..

masukkan butter .kacau biar pekat dalam 3 minit.

dah 3 minit.bahagikan adunan tu 1/4 untuk coklat dan 3/4 original laa

sedia loyang 10x10 atau loyang 9x9 (kalau nak tinngi)

selang seli adunan kedalam loyang..Biarkan sejuk suhu bilik baru masukkan dalam peti sejuk.

Kelas kek with Chef Norbaini Rahwi

5 February Sue join kelas Chef Norbaini Rahwi~~ kek-kek nyer Alhamdullah sedap..walaupun kelas chef nie boh demo ..bukan yer semi demo.. start pukul 10.30am sampai 6 petang.Alhamdullah banyak tips dan trick dapat daripada chef nie..nak kasi ngecess sikit .enjoy tha pictures ^^


1~ Italian rainbow
2~Russian Black and white
3~Swiss caramel Cheesecake
4~Chocolate Caramel

yang paling sedap..oh ye for sure is Russian Black and white. Insyallah akan datang saya join kelas chef Norbaini Rahwi lagi ..jom gi belajar sama -sama kita terjah rumah chef nie ..XD

Puding Croissant Bersos Kastard

Semalam buat Roti Croissant..tapi..ummm over proof lak .... erpaksa ler bako gak...(Resepi Croisant nanti Sue upload~~renyah skit buat roti tu lagipun masa buat Croissant hubby bawak camera gi opis~~~so tak der la step by step nak tunjuk kat sini

Untuk resepi nie Sue amik dari dari Blog
 http://teratakdhia.blogspot.com/2010/11/puding-roti-butterscotch.html

resepi tuan punyer asal resepi nie dari blog nie
http://firzarafairyland.blogspot.com/2010/10/nak-resipi-butterscoth-bread-pudding.html

so click kat dua link nie untuk resepi asal sebab Sue ubah beberapa bahan seperti croisant dsb

bahan utama:A

4 Croissant ( diceraikan dipotong dsb)
1 tin susu sejat( sue tambah 1/2 cawan lagi kasi cair^^)

Bahan A  campur  dalam satu bekas biar selama 20 minit

Bahan B;

2 biji telur
3 sudu gula kasar
1 sudu tepung kastard
1tsp esen vanila
1 sudu buter (dicairkan)

Sue campukan semua bahan B gaulkan biar gula larut..Pastu gaul ngan Bahan A

Sue guna bekas saiz 7x7 so nampak tinggi sikit Bakar suhu 170  (atas bawah) selama 45 minit.


untuk sos Sue pakai 100% resepi  asal

1 tin susu sejat
2 sudu kastard
1tsp esen vanila

campur semua bahan nie..masak sekejap jer api sederharna bagi pekat jer (sepekat sos cili jer ^^).removed from heat dah boleh serve kat puding tu....

jom makan^^

Ya Allah!! Dah masuk Tahun 2012

Assalamualakum..

Alhamdulillah..~~hari neie baru berkesempatan jengok balik blog nie..bukannyer aper Sue sibuk sangat pada tahun 2011 dan awal tahun 2012..tak sempat nak masukan entry baru...yer la..anak-anak semua dah sekolah- harap maklum lah tugas sebagai suri rumah, dropshiper and baking lagi..24 jam ker..~~tak pakai maid..kurang mampu daaa.


Rasanya tak terlewat untuk Sue ucapkan Selamat tahun baruu 2012 heheh ertikata selamat bulan February~~kwang kwang^^

Ape pun kiter ambik yang terbaik dan mulakan sesuatu yang terbaik .Insyallah ^^